С повишаването на температурата някои растителни видове започват да цъфтят по-рано,

...
С повишаването на температурата някои растителни видове започват да цъфтят по-рано,
Коментари Харесай

Експерти препоръчва на земеделците да променят момента на засяване

С повишението на температурата някои растителни типове стартират да цъфтят по-рано, в сравнение с преди време, примерно преди 50 или 40 години. Това обаче може да докара до неопрашване, до липса на плодове, тъй като се нарушава основаната с епохи синхронизация сред дивите типове. По този начин някои растения биват застрашени от изгубване, обясни пред БНР експертът Роман Рачков.

„ Ако се върнем обратно в предишното, ще забележим, че и нашите прародители, които са се занимавали със земеделие, в практиката си са се управлявали по това, което са следили да се случва в близост към тях – изясни Рачков. – Наблюдавали са по кое време идват птиците от юг, по кое време стартира цъфтежът на избрани растения и така нататък Ето с това се занимава и фенологията. “

Науката поражда в средата на 19 век и се занимава с проучването на сезонните феномени, които се следят в околната среда.

Феномените, които се учат от фенологията, са от извънредно значение за селското стопанство, посочи още ученият. И добави, че температурата оказва въздействие и върху насекомите - множеството неприятели по земеделските култури също  започват развиването си по-рано.

Затова и науката може да помогне на градинарите да се съобразят по кое време да засадят избрана просвета.

„ Нашите аграрни производители би трябвало да бъдат готови за това, което настава. В тропиците затоплянето в климата няма да се отрази толкоз доста върху стопанската активност на хората, само че в умерения пояс, където имаме четири сезона, измененията ще бъдат забележими “, акцентира още Роман Рачков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР